SMĚSI NA TOPINKY
Bramborový tatar (cca 2 porce)
Ingredience:
4 středně velké uvařené brambory
1 velká cibule, sůl, pepř, paprika (chilli), mletý kmín
1 lžička hořčice
1-2 lžičky sojovky
1 lžička worcestrové omáčky
1-2 PL kečupu
Popis přípravy: vše smícháme a mažeme na topinky s česnekem.
Česneková pomazánka (cca 2 porce)
Ingredience:
2 natvrdo uvařené vejce
50g rostlinného másla
100g smetanového taveného sýra
3-4 stroužky česneku, citronová šťáva – pár kapek, sůl- podle chuti a pažitka
Houbová směs (cca 4 porce)
Ingredience:
400 g čerstvých hub
200 g papriky
150 g rajčat
150 g cibule
1 palička česneku
2 lžíce kečupu
2 lžíce sojovky
2 lžíce hořčice
1 kostka masoxu
200 g šunky
2 lžíce sádla, sůl, pepř
Popis přípravy: na sádle necháme sklovatět na drobno nakrájenou cibulku a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky a kostku masoxu. Za častého míchání dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Před dokončením přidáme kečup, hořčici, sojovku a dochutíme. Topinky opečeme na sucho a potřeme česnekem a hořčicí, položíme plátek šunky, pokryjeme směsí a podáváme.
Rychlovka (cca 8 porcí)
Ingredience:
1 ks hovězí konzervy
1 sklenice pikantní zeleniny (moravanka)
10-12 stroužků česneku, kečup, cibule, sádlo, 20 dkg eidamu
Popis přípravy: větší cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Na sádle ji opečeme do růžova. Přidáme hovězí konzervu, pokrájenou zeleninu i s nálevem, utřený česnek, kečup (10 velkých lžic). Dusíme za častého míchání než se hmota spojí a je v ní minimum vody. Podáváme na topinkách a hustě posypeme sýrem.
Mlsný jazýček (cca 4 porce)
Ingredience:
Olej na smažení, česnek, med, plátky šunky, sýr na nastrouhání a sůl
Popis přípravy: dozlatova opečené topinky potřeme česnekem a osolíme. Potřeme medem a položíme plátky šunky nakonec posipeme hojnou vrstvou sýra a podáváme nejlépe s grogem nebo punčem.
Mroky (cca 2 porce)
Ingredience:
2 cibule
6 sušených fíků
Vepřová šunka, chilli, řektvičky
Popis přípravy: cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme ji na olivovém oleji. Přidáme šunku a cca 2 minutky restujeme. Potom přidáme nakrájené fíky, které jsme předtím nechali asi 10 minut namočené v mléce. Chuť zvýrazníme drceným chilli. Směs naneseme na předem připravené topinky a dozdobíme řektvičkami.
Pomazánka na topinky
Ingredience:
3 lžíce oleje
3 lžíce hořčice
1 lžíce kečupu
1 lžíce octa
Malí protlak
1 kostka cukru
20 dkg měkkého salámu
1 vetší cibuli
2 stroužky česneku
1 okurku
2 vejce
2-3 lžíce majonézy, sůl, pepř
Popis přípravy: olej, hořčici, kečup, ocet, malý protlak, kostku cukru smícháme a povaříme. Necháme vychladit. Nakrájíme salám, nadrobno nasekanou cibuli, utřený česnek, nastrouhanou okurku a vejce smícháme s majonézou. Okořeníme solí a pepřem. Přidáme vychladlou směs a důkladně promícháme, až se chutě spojí dohromady, namažeme na topinku.
Pomazánka všehochuť
Ingredience:
Játrová paštika, jedna malá cibule, kečup, chilli (tekuté), pepř
Popis přípravy: paštiku rozmačkáme, dle chuti přidáme kečup, chilli, pepř, jemně nakrájenou chilli a vše smícháme. Mažeme na topinky. Je to výborné k vínu
Směs podle Pavla
Ingredience:
3 lžíce oleje
1-2 cibule
3 rajčata a zelené papriky
1-2 lžíce hořčice
Popis přípravy: na oleji orestujeme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na přiměřené kousky rozkrájené papriky a krátce orestujeme. Na závěr přidáme nakrájená rajčata – lepší jsou oloupané- a krátce podusíme. Přidáme hořčici podle chuti a promícháme. Tuto směs dáváme na klasicky připravené topinky.
Kalimero (cca 5 porcí)
Ingredience:
200 g kuřecích prsíček
200 g kuřecí šunky
4 vejce
1 velká cibule
100 g tvrdý sýr
Sůl, pepř
Popis přípravy: na sádle osmažíme do sklovata na hrubo nakrájenou cibuli. Přidáme na nudličky nakrájené maso, osolíme, opepříme a orestujeme. Přidáme na nudličky nakrájenou kuřecí šunku, směs prohřejeme a odstavíme. Nastrouháme si sýr. Do šálku nebo misky si rozklepneme vejce, lehce osolíme a promícháme. Znovu prohřejeme směs a přidáme rozmíchané vejce. Za stálého míchání necháme srazit. Hotovou směs dáváme na topinky potřené malinkou vrstvou másla – česnek není na místě. Posypeme sýrem a podáváme.
Topinka Arnošta z Pardubic (cca 3 porce)
Ingredience:
2 vejce
Malá játrová paštika, pepř, sůl
Popis přípravy: z krajíců odkrojíme kůrku, aby byla v celku. Kůrku vložíme do horkého tuku a do otvoru nalijme půl rozšlehaného a osoleného vejce. Po částečném ztuhnutí vaječné hmoty přimáčkneme do otvoru střídku, namazanou paštikou a opečeme z obou stran.
Vsazené vejce
Ingredience:
1 vejce, tavený sýr, sůl, pepř, dva krajíce chleba
Popis přípravy: z jednoho krajíčku chleba odřízneme kůrku tak aby zůstala celá. Kůrku vložíme do rozpáleného tuku, dovnitř rozklepneme vejce a necháme zatáhnout, tak jak máme rádi. Na střídku namažeme tavený sýr a přiklopíme volské oko. Otočíme a osmahneme z druhé strany. Podle chuti osolíme a opepříme.
Topinky s tvarůžky (cca 2 porce)
Ingredience:
Česnek, tvarůžky (200g), anglická slanina (100g), cibule, chilli koření
Popis přípravy: chléb opečeme na oleji, dle chuti potřeme česnekem, pokladem plátky anglické slaniny. Tvarůžky pokrájíme na plátky a poklademe na topinku. Prohřejeme v troubě, jen chvilku aby se zahřáli tvarůžky, a na konec ozdobíme kolečky cibule a posypeme chilli kořením.
Topinky v sýru (1 porce)
Ingredience:
Sýr cihla, 1 vejce, kmín, olej
Popis přípravy: tvrdý sýr nastrouháme na jemné nudličky. Smícháme se syrovým vajíčkem a trošku kmínu. Musí z toho být hustší kaše. Těsto nesmí být tekuté. Těsto namažeme na půlené krajíčky chleba a smažíme namazanou stranou dolu. Je to velmi syté jídla proto je dobré ho doplnit čerstvou zeleninou.
Topinky ve vajíčku (cca 2 porce)
Ingredience:
2-3 vejce
Sůl, pepř, česnek, hořčice a nakládaná okurka
Popis přípravy: v talíři rozmícháme vejce, olej rozehřejeme na pánvi, chléb obalíme ve vejci a osmažíme do růžova. Podle chuti rozetřeme česnek se špetkou soli a chleba potřeme. Ozdobíme hořčicí, okurkou, cibulkou, rajčetem, paprikou atd. ….
Tvarůžková pěna s česnekem
Ingredience:
125 g pravých olomouckých tvarůžků
75 g másla
60 g majonézy
1.5 dl mléka
Česnek podle chuti
Popis přípravy: tvarůžky jemně umeleme, rozmícháme v mléce a necháme ustát tak dlouho, dokud se mléko nevsákne. Do rozšlehaného másla přidáme rozetřený česnek, majonézu a tvarůžky. Vyšleháme pěnu.
Pomazánka „ DLABANEC“
Ingredience:
2 lžíce octa, rajského protlaku, oleje, worčestru, polotučné hořčice
2 kostky cukru
1 kg telecích párků
1 velká cibule
2 nakládané okurky
1-2 feferonky
2-4-stroužky česneku
Popis přípravy: 2 lžíce octa, rajského protlaku, oleje, worčestru, polotučné hořčice – to vše se povaří a nechá vychladnout. Pak se vezme zbytek a namele na masovém strojku. Do umleté směsi se přidá vychladlá omáčka a 30 dkg majonézy, promíchá a nechá odležet. Pomazánka se hodí i na chlebíčky (cca 50 chlebíčků).